Podstawy nawożenia

Niedobór rozmaitych składników mineralnych jest podstawową przyczyną braku wzrostu roślin w naszych ogrodach. Gdy owe niedobory w mikro i makroelementach są dla rośliny coraz dotkliwsze, pojawiają się objawy chorobowe – zarówno na całych roślinach, jak i na ich poszczególnych organach – pędach, liściach, kwiatach, korzeniach, owocach a nawet nasionach. Dlatego tak ważne jest zadbanie o to, by odpowiednio i regularnie nawozić ziemię.
Wśród dostępnych rodzajów nawozów, możemy wyróżnić nawozy mineralne i organiczne.Nawozy mineralne, to preparaty specjalnie przygotowane, do konkretnego rodzaju roślin, do nabycia przede wszystkim w sklepach ogrodniczych. Za ich stosowaniem przemawiać może oszczędność czasu (wystarczy zakupić odpowiednią gotową mieszankę) oraz wygoda stosowania. Takowe są najczęściej do nabycia w formie kuleczek, granulek czy płynów. Warto jednak pamiętać, że istnieje także ryzyko związane z ich stosowaniem – między innymi konieczność zwracania bacznej uwagi na dzieci przebywające w ogrodzie czy ryzyko przedostania się preparatów do wód gruntowych (mieszanki te, często w postaci soli, mogą być wymywane w czasie obfitych opadów).

Alternatywą dla gotowych nawozów mineralnych są nawozy organiczne, zwane także naturalnymi (zielonymi). Wśród najbardziej popularnych możemy wyróżnić:

  • obornik,
  • kompost,
  • zielone nawozy,
  • gnojówki z chwastów.

Obornik
Obornik (na który składa się zwierzęcy kał i mocz wraz ze ściółką)  wyróżnia się bogatym składem chemicznym, którego dodatkową zaletą jest fakt powolnego rozkładu, nie powodując jednocześnie zasolenia gleby. Prócz podstawowych makroskładników – azotu, fosforu i potasu, ten rodzaj naturalnego nawozu bogaty jest także w wapń, magnez, bor i żelazo. Obornik możemy podzielić ze względu na jego pochodzenie na m.in.: bydlęcy, koński, świński i kurzy

.13120471_1074280922636530_586708130_o

Kompost
Rodzaj nawozu szczególnie często stosowanego w przydomowych ogródkach, ze względu na jego dostępność oraz możliwość “przy okazji” ograniczenia ilości produkowanych odpadków w gospodarstwach domowych. Kompost powstaje na drodze tlenowego rozkładu resztek roślinnych, takich jak między innymi: liście, skoszona trawa, chwasty (bez nasion i chwastów trwałych np. perzu), odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. skórki bananów, obierki warzyw i owoców, fusy po herbacie i kawie etc.), popiół drzewny.
Wartość nawozu w postaci kompostu wynika bezpośrednio z materiału przeznaczonego na jego powstanie i zastosowanej techniki. Można wyróżnić dwie główne metody: kompostowanie w pryzmie (metoda tańsza, jednak mniej estetyczna oraz dłuższa) oraz w kompostowniku.

Zielone nawozy
Jest to rodzaj nawozu powstający w wyniku posiania do gleby wybranych gatunków roślin, a następnie zaorania całej uprawy i przykrycia jej warstwą ziemi. Stosowane w tym celu rośliny, to przede wszystkim gatunki należące do rodziny bobowatych (motylkowatych) takich jak: łubin, peluszka (groch polny), bobik, wyka siewna, koniczyna, a także np. gorczycę (z rodziny kapustowatych).  Ich dobroczynne działanie wynika z umiejętności wchodzenia w symbiozę z bakteriami brodawkowymi, dzięki czemu rośliny te potrafią wiązać niezbędny w glebie azot.
Zielony nawóz  to rodzaj nawozu organicznego szczególnie ważny dla posiadaczy działek, które od dłuższego czasu nie były w żaden sposób zagospodarowane. Warto bowiem właściwą uprawę poprzedzić właśnie zastosowaniem zielonego nawozu dla jej użyźnienia, a także ograniczenia rozwoju chwastów w glebie.

Gnojówki z chwastów
Ten rodzaj naturalnego nawozu z powodzeniem stosowany jest także w walce z ogrodowymi szkodnikami, jego przygotowanie wymaga jednak trochę czasu i odporności na nieprzyjemne zapachy 🙂 Jej przygotowanie polega na wykorzystaniu 1 kg zielonych, niekwitnących roślin (najczęściej pokrzywy, skrzypu, narecznicy, bylicy piołunu, wrotycza pospolitego etc.) oraz 10 l letniej wody, które umieszamy w niemetalowym, przykrytym zbiorniku (zapewniającym jednak cyrkulację powietrza) i  raz dziennie mieszamy, pozostawiając do zbutwienia (im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej zachodzi ten proces). Nawóz jest gotowy po około 2 tygodniach, po ustąpieniu pienienia.

13120824_1074279322636690_937405123_o

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed