Ogórki do słoika – sałatka szwedzka

Nie wiemy jak u Was, ale u nas w tym roku ogórki obrodziły. Nie wszystkie jednak dało się ukisić, ze względu na dużą ilość prac w tym okresie. Dlatego te spośród nich, które urosły do zbyt dużych rozmiarów, żeby zmieścić się w całości do słoików – trafiły do nich w plasterkach. Razem z resztą składników pysznej sałatki szwedzkiej.
Dla wszystkich więc, którzy znajdą chwilkę na przygotowania, w ten weekend – przepis na ten szybki obiadowy dodatek.Składniki na sałatkę:

  • 4 kg ogórków (najlepiej z własnego ogrodu),
  • 1/2 kg marchewki (jak wyżej),
  • 1/2 kg czerwonej papryki,
  • 2 kg cebuli,
  • główka czosnku (pamiętajcie! najlepszy jest ten polski, omijajcie więc czosnek z supermarketów, najczęściej jest on bowiem sprowadzany z Chin),
  • 3 łyżki soli,

Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy je na w miarę cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, po czym oba składniki mieszamy, solimy i odstawiamy na godzinę.

Po upływie tego czasu, ostrożnie zlewamy nadmiar soku (nie przyduszamy!). Przygotowujemy pozostałe składniki: marchew ścieramy na grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, (lub paseczki), przeciskamy czosnek. Całość mieszamy i zalewamy zalewą.

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,

Po wymiaszaniu sałatki z zalewą dodajemy pieprz do smaku i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie tego czasu – przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Później już tylko się delektujemy! 🙂

IMAG3320

Bookmark the permalink.

Comments are closed