Kompostowanie dla początkujących

Planując prowadzenie możliwie jak najbardziej naturalnego ogrodu, trzeba zaznajomić się z zasadami kompostowania. Kompost jest to nawóz organiczny, który otrzymywany jest na drodze tlenowego rozkładu materii organicznej, przy udziale mikro i makro organizmów (takie jak np. dżdżownice, grzyby, bakterie, nicienie etc.).

Jakie są korzyści z kompostowania?

1. Zmniejszamy ilość odpadów domowych
Jeśli chcesz ograniczyć koszta związane z wywozem odpadków, jest to rozwiązanie idealne.  Do kompostowania nadają się nie tylko odpadki pochodzenia roślinnego (a tych przecież naprawdę dużo trafia do naszych koszy!), ale także stare (czarno-białe) gazety, torebki po herbacie, fusy z kawy, liście, trawa po porządkach w ogrodzie etc.
2. Samodzielnie produkujemy wartościowy nawóz, który znacznie poprawi strukturę gleby
3. Tworzymy przyjazne środowisko dla pożytecznych mieszkańców, takich jak jeże czy dżdżownice,
4. Produkujemy zdrową i smaczną żywność,

Czego potrzebujemy?

Aby rozpocząć kompostowanie w swoim domu i ogródku, tak naprawdę wystarczy kilka elementów, które w zasadzie zawsze mamy “pod ręką” – dzięki czemu produkowanie kompostu możemy zacząć “od zaraz”. Głównymi i niezbędnymi składnikami na kompost są bowiem:

kompostowanie1

Materię zieloną (bogatą w azot) mogą stanowić: resztki żywności pochodzenia roślinnego, zmielona kawa po parzeniu, filtry do kawy, torebki po herbacie (jedynie wiązane, nie zszywane), liście, skoszona trawa etc.

Materia brązowa (bogata w węgiel) to przede wszystkim: kolby kukurydzy, trociny, karton, słoma, popiół drzewny, gazety, kurz,

Gdzie kompostować?
Niezbędne jest także specjalnie przeznaczone na ten cel miejsce. Na rynku istnieje obecnie cała gama gotowych kompostowników ogrodowych głównie z tworzyw sztucznych, można takowy wykonać także samemu z drewnianych (zaimpregnowanych) desek lub zdecydować się na kompostowanie w pryzmie.

Gotowe kompostowniki z tworzywa sztucznego

Jest to najprostsze rozwiązanie, dedykowane przede wszystkim do ogrodów, w których ilość materii biodegradowalnej nie jest tak duża. Gotowe kompostowniki dają możliwość układania poszczególnych warstw lub dodawania na bieżąco różnorakich materiałów, wyróżnia je łatwość w dostępie do świeżego humusu (najczęściej są to oddzielne drzwiczki). Ich cena waha się w zależności od wymiarów i pojemności.
kompostowniki tworzywo

1/ 2/ 3 /4

Kompostownik drewniany
Kompostownik wykonany z drewna lub okorowanych belek, to opcja wymagająca często więcej czasu i pracy, ale także dająca więcej satysfakcji i możliwości wpływu na ostateczny jego kształt.
kompostowniki drewniane
źródło: pinterest.com

Kompostowanie w pryzmie

Kompostowanie to najbardziej czasochłonny, ale zarazem najtańszy sposób na kompostowanie. Polega na układaniu warstwami materiałów biodegradowalnych.
Pierwszą warstwę powinna stanowić tzw. warstwa drenażowa – którą uzyskamy układając warstwę połamanych gałęzi, dbając aby te najgrubsze (około 5 cm) stanowiły jej podstawę. Następnym etapem jest ułożenie warstwy pochłaniającej wodę, która wypłukuje jakże ważne substancje mineralne z wyższych warstw – mogą do tego posłużyć: ziemia ogrodowa, starszy kompost, torf czy słoma. Wyżej możemy już składować materiały biodegradowalne, pamiętając aby co jakiś czas przekładać je ziemią ogrodową, iłem czy drobno rozkruszoną gliną. Dla przyspieszenia kompostowania warto dodać także trochę wcześniej przygotowanego, starszego kompostu.
Pryzma kompostowa nie powinna przekroczyć wysokości 2m, po czym powinniśmy koniecznie pamiętać o jej przykryciu ziemią lub słomą oraz systematycznym nawilżaniu. Podlewać można wodą lub w miarę możliwości (i chęci) gnojówką roślinną (o gnojówkach roślinnych można poczytać tutaj). Należy również pamiętać o przerzucaniu kompostu celem jego napowietrzenia oraz rozluźnienia.

Bookmark the permalink.

Comments are closed