Jesienny sos słodko-kwaśny z dyni, papryki i cebuli

Jesień to nie tylko czas spadających liści, ale także czas delektowania się dynią – bardzo smacznym, a zarazem odżywczym warzywem z rodziny dyniowatych. Na świętowanie pięknej polskiej jesieni proponujemy smaczny sosik, który z powodzeniem może zastąpić sklepowe ketchupy.

20161013_093047-1

Składniki:

  • 3 kg dyni,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 papryczki chili,
  • 4-5 ząbków czosnku,

Składniki na zalewę (sos):

  • 1,5 szklanki octu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 2 łyżki sosu do spaghetti w proszku,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 łyżki bazylii,
  • 2 łyżki oregano,
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej,
  • 1 płaska łyżka papryki ostrej,
  • 1 płaska łyżka curry,
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po ok. 190 g),
  • odrobina pieprzu,

Cebulę, paprykę i dynię kroimy w kostkę (pamiętajcie o wykorzystaniu pestek! które są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego cynku). W garnku mieszamy cebulę i paprykę oraz 2 łyżki soli – i pozostawiamy na 2 godziny. Równocześnie mieszamy dynię z 2 łyżkami soli i także odkładamy na 2 godziny.

Łączymy ze sobą składniki na sos (zalewę) i doprowadzamy do wrzenia. Po odczekaniu 2 godzin, zarówno mieszankę pokrojonej cebuli z papryką, jak i posolonej dyni – zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy (paprykę z cebulą około 30 minut, dynię około 15 minut).
Tak przygotowane składniki mieszamy i miksujemy. Następnie łączymy wszystko z sosem i powtórnie miksujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sos przelewamy do słoiczków (z powyższego przepisu uzyskamy około 30 małych słoiczków) i pasteryzujemy około 10-15 minut.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed