Gatunki gleb uprawnych i ich właściwości

Zakładając ogródek, ważna jest ocena ziemi – czyli określenie jakie występują gatunki gleb uprawnych i jakie  mają one właściwości. Oto jak w prosty sposób ocenić z jakim rodzajem gleby mamy do czynienia. A jeśli potrzeba – co z nią zrobić, żeby służyła nam jeszcze bardziej.

gatunki gleb uprawnych 1

Gatunki gleb uprawnych Kuznia Zieleni

Najprostszym sposobem na wstępne rozpoznanie gatunku gleby w naszym ogrodzie, jest “bliskie” z nią spotkanie. Po pierwsze zaobserwowanie rosnącej na niej naturalnie roślinności, jej rozłożenia, bujności, zdrowotności. Szczególną uwagę warto zwrócić na zwalczane na większości działek “chwasty”. Mogą one bowiem pełnić rolę wspaniałych roślin wskaźnikowych, niosących za sobą informację o żyzności gleby, jej zaletach i wadach ( szerzej o roślinach wskaźnikowych będziemy pisali niebawem).
Ponadto trzeba pamiętać, że to co często z uporem zwalczamy, to także cenne rośliny lecznicze czy materiał na smaczne i pożywne sałatki.
Dla przykładu – bardzo często występująca pokrzywa zwyczajna. To roślina od dawien stosowana w ziołolecznictwie, kosmetyce a także jako naturalne nawozy – np. poprzez przygotowanie gnojówek. Jej występowanie w ogrodzie jest też ważną informacją. Pokrzywa bowiem jest rośliną azotolubną, występuje więc naturalnie tam, gdzie gleba jest bogata w azot i fosforany, dobrze odżywiona.

Gatunki gleb uprawnych Kuznia Zieleni 2

Gatunki gleb uprawnych Kuznia Zieleni 2

Po takim “pierwszym spotkaniu” najlepszym domowym sposobem, będzie po prostu zanurzenie rąk w glebie. Taki kontakt z własną ziemią, jej wygląd, specyficzny zapach, widoczni gołym okiem mieszkańcy, to ważne informacje dające możliwość wykorzystania jej potencjału.

Podstawowy podział, ze względu na charakterystyczne dla ziemi właściwości, to podział na gleby: piaszczyste, gliniaste, ilaste, torfy oraz rędziny.
Warto pamięać, że za glebę bardzo dobrą w uprawie, uznaje się glebę, która łączy w sobie właściwości fizyczne różnych gatunków. Za najłatwiejszą w uprawie uznaje się “mieszankę” piaszczysto-gliniastą, zawierającą odpowiednio 20-25% gliny, 30-35% wapienia oraz 40-50% piasku.

Jak rozpoznać?

 

Gleba piaszczysta, to gleba o charakterystycznym jasno żółtym zabarwieniu, w dotyku sucha, sypka. Łatwo nagrzewa się w promieniach słońca, co jest zasługą dużej zawartości kwasu krzemowego, równie szybko jednak potrafi się ochłodzić. Jako gleba dobrze napowietrzona charakteryzuje się wysokoką zawartością azotu. Zwykle ma odczyn lekko kwaśny. Nie ma tendencji do zbijania się.

Gleba gliniasta, to gatunek ciemny, najczęściej brązowy. W strukturze zwarta, składająca się z lepiących się gruzełków. Po deszczu można zauważyć na niej długo utrzymujące się kałuże. Ze względu na tę strukturę jest to gleba zimna, głęboko przemarzająca, słabo przewiewna. Łatwo ulega zbiciu.

Gleba ilasta, możliwa do rozpoznania przede wszystkim dzięki swojej strukturze – po zagniecieniu, formy nie ulegają rozpadowi. Po deszczach mają tendencję do zbijania się w gęstą masę, w czasie suszy do pękania i twardnienia. Są to ziemie dość trudne w uprawie, wymagające.

Gleba torfowa, w swojej strukturze podobna do gąbki – po zgniecieniu nie zbija się w grudki, jedynie kruszeje. Gatunek może występować w kolorze ciemno-brązowym czy czarnym. Dobrze pamiętać, że ten gatunek gleby występuje najczęściej na terenach mokrych łąk czy podmokłych terenach leśnych.

Gleba wapienna (rędziny), to gleba charakterystycznie kleista po zmoczeniu. W wierzchniej warstwie ciemna, pod spodem występują wyraźne białe cząstki. Ziemie te można spotkać głównie w terenach górskich.

Dla ułatwienia – przygotowaliśmy specjalnie dla Was, zestawienie Gatunki gleby – wady i zalety do pobrania.

Gatunki gleb uprawnych Kuznia Zieleni 3

Gatunki gleb uprawnych Kuznia Zieleni 3

Bookmark the permalink.

Comments are closed